Metodika tréninku běhů
Všechno musí mít svůj začátek a tak i metodika běžeckého
tréninku. Proto než si budeme povídat o tom, jaké jsou principy přípravy běžce
na dlouhé a ultradlouhé vzdálenosti, měli bychom začít definicí pojmů,
se kterými budeme pracovat a se kterými se můžete běžně setkávat
v běžecké literatuře. Neberte to jako vaše podceňování, ale víme,
že spousta běžců, kteří se zabývají těmito běhy, neprošla klasickým
běžeckým tréninkem a tudíž jim dále uváděné pojmy příliš neříkají.
Takže, abychom na tom byli od startu všichni stejně, prokoušeme se nejdříve
tímto nutným zlem.
Na úvod Vás seznámíme s pojmy, které jsou nezbytné
k  lepšímu pochopení dalších metodických materiálů, které pro Vás
budou určitě zajímavější než tato úvodní část.
 
Seznámení s pojmy
 
Technika běhu
- 
má dvě základní složky a to frekvenci a délku kroku, přičemž jejich
  vzájemný poměr má rozhodující vliv na rychlost běhu.
 
 
Všeobecná kondiční příprava a její úkoly
- 
všestranný rozvoj organizmu na základě rozvoje základních pohybových
  schopností (síla, vytrvalost, rychlost, obratnost a pohyblivost)
 
- 
vytvoření podmínek pro aktivní odpočinek v období nižšího
  tréninkového zatížení a v přestávkách mezi tréninkovými jednotkami
  (zrychlení zotavovacích procesů)
 
- 
odstranění nedostatků v tělesném rozvoji
 
- 
tréninkové prostředky (sportovní hry, běh na lyžích, turistika,
  plavání, jízda na kole, posilovací a protahovací cvičení, bruslení,
  regenerační klus, běh s nízkou intenzitou zaměřený na rozvoj obecné
  vytrvalosti apod.).
 
 
Speciální kondiční příprava a její úkoly
- 
zdokonalování obecných a zejména speciálních pohybových schopností přímo
  souvisejících s danou běžeckou disciplínou,
 
- 
zvládnutí racionální techniky běhu,
 
- 
tréninkové prostředky (běžecké úseky střední až maximální
  intenzity, vybíhané svahy, speciální běžecká a odrazová cvičení,
  starty, přeběhy překážek, závody apod.).
 
 
Vytrvalost
- 
je déletrvající činnost, po kterou je možné udržet intenzitu pohybové
  činnosti odpovídající určitému procentu maximální spotřeby kyslíku.
  Je to schopnost odolávat únavě, 
 
- 
umožňuje provádět velký objem (kvantitu) pohybové činnosti, především
  v rovnovážném stavu, aerobním metabolickém režimu, 
 
- 
umožňuje udržet intenzitu (kvalitu) pohybové činnosti, po delší dobu,
  především střední a mírné
intenzity, případně s jejím mírným poklesem v důsledku únavy,
  -  umožňuje rychlé zotavení po namáhavé pohybové zátěži, velké jak
    objemem, tak intenzitou.
 
  
Laktát neboli kyselina mléčná
- 
je odpadní produkt metabolizmu (látková výměna),
 
- 
je látka kyselé povahy a její nahromadění vede k narušení vnitřního
  prostředí organizmu, ke svalové bolestivosti, ke ztrátě koordinace a při
  vyšší koncentraci i k výraznému zpomalení nebo nutnému přerušení běhu.
 
  
 
  
Laktátová křivka
  
- 
je dána množstvím vyprodukovaného laktátu (svislá osa) v závislosti
  na rychlosti běhu (vodorovná osa), 
 
- 
obecně se pro stanovení křivky rovnoměrně zvyšuje zatížení a
  krevní vzorky se odebírají po 5 minutách pohybové aktivity, 
 
-  
na laktátové křivce nás nejvíce zajímají dva body. Prvním je hodnota
  laktátu okolo 1,5 - 2 mmol/l, kdy hovoříme o aerobním
prahu (AEP). Dalším
mezníkem je anaerobní práh (ANP).
Účelem tréninku je, aby se laktátová křivka posouvala směrem doprava.
 
  
 
  
Aerobní zóna
  
- 
je charakterizována vzestupem koncentrace laktátu z klidových hodnot na 2
  mmol/l v periferní krvi;
 
- 
v tréninkové praxi je představována čistým aerobním režimem (stav,
  kdy množství přijímaného kyslíku je dostačující k pokrytí jeho
  celkové spotřeby organizmem v daném čase při daném výkonu)
  zahrnuje např. běhy mírné intenzity, zaměřené především na rozvoj
  obecné vytrvalosti
 
  
  
Smíšená zóna
  
- 
je charakterizována koncentrací laktátu od 2,0 do 9,0 mmol/l; 
 
-  
dělí se podle převahy zapojených systémů na režim aerobně
- anaerobní a na anaerobně
– aerobní.
 
  
Anaerobně – aerobní (aerobně – anaerobní)
  
- 
z biochemického hlediska jde o režim univerzální, protože působí současně
  jak na aerobní, tak na anaerobní schopnosti organizmu, kam také spadá běh
  na úrovni anaerobního prahu.
 
  
Anaerobní zóna
  
- 
stav, kdy množství přijímaného kyslíku není dostačující
  k pokrytí jeho celkové spotřeby organizmem v daném čase při
  daném výkonu 
 
-  
je dělena na dva režimy, a to glykolitický
a alaktátový
  
 
  
Glykolitický režim
  - 
  
  trénink v tomto režimu se používá pro rozvoj tempové rychlosti.
 
  
  
Alaktátový režim
  
- 
trénink v tomto režimu se používá k rozvoji maximální rychlosti.
 
  
  
Anaerobní práh (ANP)
  
- 
je charakterizován koncentrací laktátu okolo 4 mmol/l ; 
 
-  
v této zóně jsou zařazeny běžecké úseky, s jejichž pomocí je
  rozvíjena tempová vytrvalost1
(TV1), tempová vytrvalost 2
(TV2) a
speciální tempo (ST),
 
 podle současných poznatků představuje nejvyšší dosažitelnou oxidativní
schopnost
 
aktivního svalstva a tím také ukazatele aerobní
vytrvalosti svalu,
  - 
je to taková aktivita pohybové činnosti, kdy na její energetické zajištění
    již nestačí aerobní metabolizmus a začínají se více zapojovat
    anaerobní pochody, což vede ke zvýšení koncentrace kyseliny mléčné v
    periferní krvi na hodnoty kolem 4 mmol/l,
 
  - 
odpovídá u dobře trénovaných běžců až 90% VO2max.
 
 
Aerobní práh (AEP)
  - 
  
  je rozdíl mezi aerobním a smíšeným pásmem a je charakterizován
    koncentrací laktátu okolo 2 mmol/l.
 
  
  
  
   
VO2max- maximální spotřeba kyslíku
- 
je největší možné množství kyslíku, které je svalstvo schopno využít
  pro aerobní produkci využitelné energie,
 
- 
rozhodující je množství kyslíku připadající na jeden kg tělesné
  hmotnosti, nejčastěji se měří v průběhu jedné minuty,
 
- 
VO2max se nejčastěji
uvádí v jednotce ml/kg/min nebo ml/min/kg.