Metodika tréninku běhů
Všechno musí mít svůj začátek a tak i metodika běžeckého
tréninku. Proto než si budeme povídat o tom, jaké jsou principy přípravy běžce
na dlouhé a ultradlouhé vzdálenosti, měli bychom začít definicí pojmů,
se kterými budeme pracovat a se kterými se můžete běžně setkávat
v běžecké literatuře. Neberte to jako vaše podceňování, ale víme,
že spousta běžců, kteří se zabývají těmito běhy, neprošla klasickým
běžeckým tréninkem a tudíž jim dále uváděné pojmy příliš neříkají.
Takže, abychom na tom byli od startu všichni stejně, prokoušeme se nejdříve
tímto nutným zlem.
Na úvod Vás seznámíme s pojmy, které jsou nezbytné
k lepšímu pochopení dalších metodických materiálů, které pro Vás
budou určitě zajímavější než tato úvodní část.
Seznámení s pojmy
Technika běhu
-
má dvě základní složky a to frekvenci a délku kroku, přičemž jejich
vzájemný poměr má rozhodující vliv na rychlost běhu.
Všeobecná kondiční příprava a její úkoly
-
všestranný rozvoj organizmu na základě rozvoje základních pohybových
schopností (síla, vytrvalost, rychlost, obratnost a pohyblivost)
-
vytvoření podmínek pro aktivní odpočinek v období nižšího
tréninkového zatížení a v přestávkách mezi tréninkovými jednotkami
(zrychlení zotavovacích procesů)
-
odstranění nedostatků v tělesném rozvoji
-
tréninkové prostředky (sportovní hry, běh na lyžích, turistika,
plavání, jízda na kole, posilovací a protahovací cvičení, bruslení,
regenerační klus, běh s nízkou intenzitou zaměřený na rozvoj obecné
vytrvalosti apod.).
Speciální kondiční příprava a její úkoly
-
zdokonalování obecných a zejména speciálních pohybových schopností přímo
souvisejících s danou běžeckou disciplínou,
-
zvládnutí racionální techniky běhu,
-
tréninkové prostředky (běžecké úseky střední až maximální
intenzity, vybíhané svahy, speciální běžecká a odrazová cvičení,
starty, přeběhy překážek, závody apod.).
Vytrvalost
-
je déletrvající činnost, po kterou je možné udržet intenzitu pohybové
činnosti odpovídající určitému procentu maximální spotřeby kyslíku.
Je to schopnost odolávat únavě,
-
umožňuje provádět velký objem (kvantitu) pohybové činnosti, především
v rovnovážném stavu, aerobním metabolickém režimu,
-
umožňuje udržet intenzitu (kvalitu) pohybové činnosti, po delší dobu,
především střední a mírné
intenzity, případně s jejím mírným poklesem v důsledku únavy,
- umožňuje rychlé zotavení po namáhavé pohybové zátěži, velké jak
objemem, tak intenzitou.
Laktát neboli kyselina mléčná
-
je odpadní produkt metabolizmu (látková výměna),
-
je látka kyselé povahy a její nahromadění vede k narušení vnitřního
prostředí organizmu, ke svalové bolestivosti, ke ztrátě koordinace a při
vyšší koncentraci i k výraznému zpomalení nebo nutnému přerušení běhu.
Laktátová křivka
-
je dána množstvím vyprodukovaného laktátu (svislá osa) v závislosti
na rychlosti běhu (vodorovná osa),
-
obecně se pro stanovení křivky rovnoměrně zvyšuje zatížení a
krevní vzorky se odebírají po 5 minutách pohybové aktivity,
-
na laktátové křivce nás nejvíce zajímají dva body. Prvním je hodnota
laktátu okolo 1,5 - 2 mmol/l, kdy hovoříme o aerobním
prahu (AEP). Dalším
mezníkem je anaerobní práh (ANP).
Účelem tréninku je, aby se laktátová křivka posouvala směrem doprava.
Aerobní zóna
-
je charakterizována vzestupem koncentrace laktátu z klidových hodnot na 2
mmol/l v periferní krvi;
-
v tréninkové praxi je představována čistým aerobním režimem (stav,
kdy množství přijímaného kyslíku je dostačující k pokrytí jeho
celkové spotřeby organizmem v daném čase při daném výkonu)
zahrnuje např. běhy mírné intenzity, zaměřené především na rozvoj
obecné vytrvalosti
Smíšená zóna
-
je charakterizována koncentrací laktátu od 2,0 do 9,0 mmol/l;
-
dělí se podle převahy zapojených systémů na režim aerobně
- anaerobní a na anaerobně
– aerobní.
Anaerobně – aerobní (aerobně – anaerobní)
-
z biochemického hlediska jde o režim univerzální, protože působí současně
jak na aerobní, tak na anaerobní schopnosti organizmu, kam také spadá běh
na úrovni anaerobního prahu.
Anaerobní zóna
-
stav, kdy množství přijímaného kyslíku není dostačující
k pokrytí jeho celkové spotřeby organizmem v daném čase při
daném výkonu
-
je dělena na dva režimy, a to glykolitický
a alaktátový
Glykolitický režim
-
trénink v tomto režimu se používá pro rozvoj tempové rychlosti.
Alaktátový režim
-
trénink v tomto režimu se používá k rozvoji maximální rychlosti.
Anaerobní práh (ANP)
-
je charakterizován koncentrací laktátu okolo 4 mmol/l ;
-
v této zóně jsou zařazeny běžecké úseky, s jejichž pomocí je
rozvíjena tempová vytrvalost1
(TV1), tempová vytrvalost 2
(TV2) a
speciální tempo (ST),
podle současných poznatků představuje nejvyšší dosažitelnou oxidativní
schopnost
aktivního svalstva a tím také ukazatele aerobní
vytrvalosti svalu,
-
je to taková aktivita pohybové činnosti, kdy na její energetické zajištění
již nestačí aerobní metabolizmus a začínají se více zapojovat
anaerobní pochody, což vede ke zvýšení koncentrace kyseliny mléčné v
periferní krvi na hodnoty kolem 4 mmol/l,
-
odpovídá u dobře trénovaných běžců až 90% VO2max.
Aerobní práh (AEP)
-
je rozdíl mezi aerobním a smíšeným pásmem a je charakterizován
koncentrací laktátu okolo 2 mmol/l.
VO2max- maximální spotřeba kyslíku
-
je největší možné množství kyslíku, které je svalstvo schopno využít
pro aerobní produkci využitelné energie,
-
rozhodující je množství kyslíku připadající na jeden kg tělesné
hmotnosti, nejčastěji se měří v průběhu jedné minuty,
-
VO2max se nejčastěji
uvádí v jednotce ml/kg/min nebo ml/min/kg.